Pölkinvuori

Pölkinvuori Urjala

Pölkinvuoren maisemia
Pölkinvuorelta näkee kauas

Pölkinvuoren kasvimaailma Urjalassa on tunnettu upeana kevätkohteena tulppaaniloisteessaan. Talvella paikka nukkuu talviunta, mutta alueella voi silti liikkua. Kasvimaailmaan kuljetaan portin kautta, joka on pidettävä suljettuna. Tämä varotoimi on tärkeä, sillä suljettu portti estää peuroja pääsemästä aidatun alueen sisäpuolelle. Kasvimaailmassa kasvaa paitsi tulppaaneja, myös jalopuita ja pensaita. Tällä hetkellä tulppaanit ovat piilossa, mutta talviasuisia ruusuja ja kinoksesta pilkistäviä alppiruusuja voi metsäpuutarhassa havaita.

Metsäpuutarhan aarteita
Ruusupensas talviasussaan

Helmikuisena aamupäivänä pakkanen hieman kipristeli kasvoilla eikä aurinkokaan kunnolla näyttäytynyt. Olin varaustautunut lumikengillä, sillä tiesin, ettei paikan päällä ole talvikulkua. Kodalle asti oli lumityöt tehty hienosti, mutta puistossa kulkiessa oli vain arvailua missä polut kulkivat. Varovaisuutta tulee noudattaa, ettei sotke taimia tai pensaiden oksia, kun liikutaan hoidetussa metsäpuutarhassa. Kulkeminen lumikengillä oli kuitenkin melko jouhevaa ja onnistuin kiertämään koko jylhän Pölkinvuoren, joka komeudessaan kurkotteli taivaita. Korkeutta kalliomuodostumalla kerrottiin olevan noin 87 metriä alhaalla kulkevan Kokonjoen pinnan tasosta huipulle mitattuna. Lounais-Suomessa vastaavat korkeat kalliot ovat melko harvinaisia.

Kokonjoki kiemurtelee
Kokonjoki kulkee Pölkinvuoren alla

Lumikenkäily oli hauskaa, ja maasto paikoin haastavaa. Näkymät kuitenkin palkitsivat paitsi näköalapaikalta Pölkinvuoren päältä, myös kallion alapuolelta. Pölkinvuori on hyvin jyrkkä, enkä suosittele paikkaa lapsiperheille edes kesäaikaan. Lamminharjun ulkoilualueelta kulkee metsälatu Pölkivuorelle. Kodalle voikin tulla hiihtäen makkaranpaistoretkelle aikuisten kesken. Kota on hyvin varusteltu, ja polttopuitakin löytyy. Pientä vapaaehtoista korvausta Kasvimaailman väki kuitenkin toivoo kodan käytöstä kattaakseen kukkasipulihankintoja ja paikan ylläpitoa.

Pölkinvuoren kota
Pölkinvuoren kota sijaitsee upealla paikalla

Kohteen osoite Pölkinvuoren Kasvimaailma, Ikaalantie 105, Urjala

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

2 kommenttia